fredag 30 oktober 2009

Folkköksmöte på söndag kl 16

På söndag 1/11 kl 16 mitt under brinnande Folkkök är det dags för Folkköks mitterminsmöte. Vi håller till i Akvariet i Hamnmagsinet (rummet med glasväggar en trappa upp ovanför kafét) och pratar om hur Folkkök kan göras ännu bättre.

Alla gamla som nya som vill engagera sig eller bara veta mer om hur Folkkök fungerar bakom kulisserna är hjärtligt välkomna! 

onsdag 28 oktober 2009

Du behövs på söndag

Vill du vara med och bidra till ännu ett inspirerande Folkkök? Alla insatser är välkomna! Hör av dig till malte.lindstam@gmail.com om du vill och kan göra en insats i köket nu på söndag. 

tisdag 20 oktober 2009

Ugnsbakade rotfrukter och Gnarly Boys


Denna söndag var det folktätt på Folkkök, och förutom ugnsbakade rotfrukter med kikärtor och tahinisås bjöds det även på scenunderhållning från mycket uppskattade Gnarly Boys. Efterrätten - kladdkaka med nötkräm - sålde som mjölkfritt margarin och tog tyvärr slut i ett tidigt skede, till fleras förtret.

Nästa helg är sista helgen i månaden, vilket betyder att Folkkök har stängt. Men vi öppnar åter den 1:a november. Varmt välkomna då, och ha det fint tills dess!

söndag 11 oktober 2009

Recept: Höstgryta

Denna fina höstdag till ära serverades en säsongsinspirerad gryta av sojabitar och kantareller med bl a ris och vinbärsgele som tillbehör. Den blev väldigt omtyckt och det var flera som frågade efter receptet, som ni kan hitta nedan.

För den som var sugen på något sött bjöds det även på äppelpaj med vegansk vaniljglass till efterrätt.


Höstgryta, ca 5 port

Sojakött, som kokas i grönsaksbuljong

1-2 lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor
1,5 rivna morötter

1/4 koncentrat från svartvinbärssaft
1,5 msk kinesisk soja
ca ½ dl japansk soja (kikkoman)
1-2 msk grönpeppar (hel)
1 lagerblad
torkade trattkantareller
svartpeppar, ev salt
1 msk oregano
1,5 pkt sojagrädde alt havregrädde

ca ½ dl syltlök

Koka sojaköttet i grönsaksbuljongen. Fräs löken, vitlöken och morötterna. Blanda samman med resten av ingredienserna förutom syltlöken och låt puttra. Det kan vara bra att smaka av och anpassa ingredienserna efter eget tycke. Häll till sist i syltlöken. Färdig att servera!

lördag 10 oktober 2009

Teater på Folkkök

Söndagen den 15e november gästar Teater Olga Hamnmagasinet och Folkkök med pjäsen "Terror på Sikvägen - om ett hus nära dig". Kl 16.00 drar vi igång på stora scen och du är såklart hjärtligt välkommen! Pjäsen är ca 1,5 h inklusive paus.

---

Teater Olga presenterar:

Terror på Sikvägen - om ett hus nära dig


Ett hus. 5 hyresgäster. Farorna kryper längs husets väggar och katastrofen tycks stå för dörren då Sten bjuder in till husmöte. För första gången träffas de allihop. Vad ska de ta sig till?

Teater Olga presenterar en svart komedi om rädslor och hopp om en gemensam framtid.

Av och med: Moa Deurell, Hanna Friman, Dana Lötberg, August Nilsson and Siri Sandström

---

Kort om Teater Olga:


Vi är en fri teatergrupp på fem medlemmar som skriver och sätter upp våra egna pjäser. Vi startade upp -05 och sommaren -09 turnerade vi i södra Sverige med vår senaste pjäs - "Terror på Sikvägen". Vi spelar för att vi vill väcka skratt, tankar och gemensam styrka att förändra. Vi spelar överallt vi kommer åt; på fik, i kollektiv, på nedstängda teaterscener och på gatan.

Och nu är det alltså Folkköks tur!

söndag 4 oktober 2009

Baklavarecept

Trots skvalande regn var det en trogen skara som tog sig till Folkkök denna dag för att njuta av den varma stämningen och dagens rätt: rotsakswok och ris med jordnötssås. Till efterrätt kunde även den som ville ta för sig av Baklava, ett bakverk gjort på filodeg och nötter med härstamning från Turkiet. Många lät sig väl smaka!

Baklava, 40 - 50 små baklavas
140 grader, ca 40 min

500 g filoblad
3 dl smält matfett, t ex smör el margarin
500 g grovhackad valnöt
500 g grovhackad mandel
3 msk mald kanel
1 msk mald nejlika
½ dl socker
rivet skal från 1 citron

Sockerlag
½ liter vatten alt. rosenvatten
3,5 dl socker
saft av 1 citron

Mixa mandel, valnötter, kanel, nejlika, socker och citron i en bunke. Smöra en långpanna. Lägg filoblad i botten på pannan och pensla sedan över med smör. Fortsätt så med 1/3 av bladen. Bre nu ut hälften av nötblandningen. Fortsätt sen med en till tredjedel av filobladen varvat med smör. Lägg över ett nytt lager nötmassa och avsluta med resten av filobladen. Pensla ordentligt med smör på toppen; skär sen ut små portionsbitar.

Grädda i 175 grader ca 40 min tills alla baklavas är vackert gyllenbruna.

Under tiden kakorna gräddas kan du göra i ordning sockerlagen. Häll den över de nygräddade kakorna och låt dem sedan stå för att dra åt sig innan servering.